Start de airco keuzehulp

Alles wat je moet weten over een airco met een buitenunit

Airco met buitenunit
Welk airco past bij jou?Contact opnemen
Airconditioning is tegenwoordig een essentieel onderdeel geworden van het creëren van een comfortabel binnenklimaat in onze woningen. Bij het overwegen van airco-opties kom je mogelijk de term "airco met buitenunit" tegen. Maar wat houdt dit precies in? En wat zijn de voordelen van een airco met een buitenunit? In dit artikel bieden we een uitgebreid overzicht van alles wat je moet weten over een airco met een buitenunit, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over het koelen van jouw huis, kantoor of winkel.


Wat is een airco met buitenunit

Een airco met buitenunit, ook wel een split-airconditioningsysteem genoemd, bestaat uit twee hoofdonderdelen: een binnenunit die de gekoelde lucht in de kamer verspreidt, en een buitenunit die warmte afvoert. De binnen- en buitenunit zijn verbonden via elektrische bedrading, koelleidingen en een condensafvoer.


Voordelen van een airco met buitenunit

  • Krachtige koeling: Airco's met buitenunit bieden doorgaans krachtige koeling, waardoor ze geschikt zijn voor grote ruimtes of gebieden met hoge warmtelast.
  • Energie-efficiëntie: Dankzij geavanceerde technologieën, zoals inverter-compressoren, kunnen airco's met buitenunit energiezuinig werken en zorgen voor lagere energiekosten.
  • Geluidsreductie: Het geluidsniveau in de binnenruimte is over het algemeen laag omdat de meeste luidruchtige componenten zich in de buitenunit bevinden.
  • Flexibele installatie: Airco's met buitenunit kunnen worden geïnstalleerd in verschillende soorten gebouwen, zoals huizen, kantoren, winkels, en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan specifieke behoeften en lay-outs.


Toepassingen van airco's met buitenunit

Airco's met buitenunit zijn ideaal voor verschillende toepassingen:
  • Woningen: Airco's met buitenunit kunnen een efficiënte en effectieve koeling bieden voor individuele kamers of hele woningen.
  • Kantoren: Deze systemen zijn ook geschikt voor kantoorruimtes, waar ze een comfortabele werkomgeving creëren en de productiviteit verhogen.
  • Winkels en commerciële ruimtes: Airco's met buitenunit zijn ook populair in winkels, restaurants en andere commerciële ruimtes, waar ze zorgen voor een aangename omgeving voor klanten en medewerkers.
Airco met buitenunit breda

Hoe werkt een airco met buitenunit?

Een airco met buitenunit werkt volgens een gesloten koelcyclus. De compressor in de buitenunit comprimeert het koelmiddel, waardoor het gasvormig wordt. Het gasvormige koelmiddel stroomt naar de binnenunit via de koelleidingen. In de binnenunit wordt het koelmiddel gedecomprimeerd, waardoor het afkoelt en verandert in een vloeistof. De vloeistof stroomt door een verdamper, waar het warmte uit de lucht in de kamer absorbeert en verdampt. De gekoelde lucht wordt vervolgens de kamer ingeblazen, terwijl de warmte en vochtigheid via de koelleidingen naar de buitenunit worden afgevoerd. De buitenunit voert de warmte af naar de buitenlucht, en het koelmiddel keert terug naar de compressor in de buitenunit om het proces opnieuw te starten. Op deze manier zorgt een airco met buitenunit voor efficiënte koeling van de binnenruimte.


Tips voor het kiezen van een airco met buitenunit

  • Bereken de juiste koelcapaciteit: Zorg ervoor dat je de juiste koelcapaciteit kiest op basis van de grootte van de ruimte die je wilt koelen. Een te kleine airco zal moeite hebben om de ruimte voldoende te koelen, terwijl een te grote airco onnodig energie zal verspillen.
  • Let op het energielabel: Kies een airco met een hoog energie-efficiëntielabel om energie te besparen en jouw ecologische voetafdruk te verkleinen.
  • Overweeg extra functies: Sommige airco's met buitenunit bieden extra functies zoals wifi-bediening, programma-instellingen en luchtkwaliteitsverbetering. Overweeg welke functies voor u belangrijk zijn.

Onderhoud van airco met buitenunit

Om de optimale werking en levensduur van jouw airco met buitenunit te behouden, is regelmatig onderhoud en reiniging essentieel. Hier zijn enkele belangrijke taken die je moet uitvoeren:

Filters: Reinig of vervang de filters regelmatig om de luchtkwaliteit te behouden en de luchtstroom te optimaliseren. Verstopte filters kunnen de efficiëntie van jouw airco verminderen en de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden.

Buitenunit: Verwijder vuil, bladeren en andere vuilophopingen rond de buitenunit. Een onbelemmerde luchtstroom is essentieel voor een optimale werking van jouw airco. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rond de buitenunit en maak deze regelmatig schoon.

Condensor: Controleer en reinig de condensor, die zich in de buitenunit bevindt. Vuil en stof kunnen zich ophopen op de condensorvinnen, waardoor de warmteafvoer wordt belemmerd en de prestaties van jouw airco kunnen afnemen. Maak de condensor regelmatig schoon met een zachte borstel of perslucht.

Koelleidingen: Controleer regelmatig de koelleidingen op eventuele lekkages of beschadigingen. Als je problemen opmerkt, schakel dan een professionele airco-installateur in om ze te repareren. Lekkende koelleidingen kunnen de werking van jouw airco negatief beïnvloeden en moeten zo snel mogelijk worden verholpen.

Professioneel onderhoud: Plan jaarlijks professioneel onderhoud door een gekwalificeerde airco-installateur. Zij kunnen het systeem grondig inspecteren, eventuele problemen identificeren en de nodige reparaties uitvoeren. Professioneel onderhoud zorgt ervoor dat jouw airco optimaal blijft werken en vermindert de kans op storingen.

Door regelmatig onderhoud en reiniging te verrichten en professioneel onderhoud in te plannen, kun je ervoor zorgen dat jouw airco met buitenunit efficiënt blijft werken en een comfortabel binnenklimaat in jouw huis behoudt.Kies voor een airco met buitenunit bij Qlimaat Totaal

Een airco met buitenunit biedt krachtige koeling en een comfortabel binnenklimaat voor jouw huis, kantoor of commerciële ruimte. Met de juiste installatie, onderhoud en reiniging kan jouw airco met buitenunit jarenlang betrouwbare prestaties leveren. Vergeet niet om professionele installatie en onderhoudsdiensten in te schakelen om ervoor te zorgen dat jouw airco optimaal werkt.

Neem de tijd om jouw behoeften en budget te evalueren bij het kiezen van een airco met buitenunit en raadpleeg een erkende airco-installateur voor advies en installatie. Met de juiste keuzes kun je genieten van de voordelen van een goed gekoelde en comfortabele leefomgeving, ongeacht het seizoen. Airco buitenunit installeren
Lees hier de ervaringen van onze klanten
Bekijk de reviews om te zien wat onze klanten zeggen over ons. Wij gaan voor 100% klanttevredenheid en hopelijk mogen we je binnenkort helpen met jouw airconditioning! Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt.

Vorig jaar advies gevraagd voor een airco. Wesley kwam zelf langs en eea ingemeten en nette offerte gestuurd. Prijs was concurrerend en ik had er een goed gevoel bij, wat later ook juist bleek te zijn. Airco werd snel geleverd, vakkundig en...

Ad Koenraad 2 maanden geleden

Eind juli kwam er eerder een plek vrij voor het maken van de offerte. We kregen hier meteen een goed gevoel bij en besloten met Wesley in zee te gaan. Plaatsen was al de volgende dag mogelijk! En werd zeer netjes en vakkundig…

wim de kok 3 maanden geleden

N.a.v. goede reviews afspraak gemaakt. Eigenaar kwam zelf langs om alles op te meten en foto’s te maken en maakte een offerte op maat en gaf ter plekke advies. Direct besloten welke airco’s het moesten worden. Plaatsing…

Gian 4 maanden geleden

Ons bedrijfspand laten voorzien van een aantal Daikin units. Van Wesley’s eerste bezoek op locatie tot en met de oplevering was alles binnen 2 weken afgerond, heel netjes. Qua communicatie en planning is alles keurig geregeld…

Marcel 4 maanden geleden
Qlimaat totaal over ons
Qlimaat Totaal is dé Airco  specialist in regio Breda
Wil je weten welk aircosysteem het beste bij je past? We vertellen je graag meer over onze systemen en werkwijze.
Vrijblijvend offerte aanvragen Start de keuzehulp
Copyrights © 2023 All Rights Reserved by Qlimaat Totaal- Website gemaakt door WebSentiment
Hallo, waarmee kunnen we je helpen?