Warmtepompen

Een warmtepomp zorgt voor het perfecte leefklimaat. Aangenaam warm bij kou en lekker koel als het warm is. Bovendien is het een duurzame manier om het klimaat in je huis of kantoor prettig te houden.

Hoe werkt een warmtepomp?

Simpel uitgelegd werkt een warmtepomp als een omgekeerde koelkast. De warmte wordt uit de lucht of bodem gehaald en binnen benut als warmtebron voor verwarming en/of warm water. Daarvoor hoeft de buitenlucht of de bodem niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis. Er wordt met een lagere temperatuur verwarmd, waarmee je een gelijkmatige warmte in huis krijgt.

Is een warmtepomp duurzaam?

Warmtepompen werken op elektriciteit en koudemiddel, maar verbruikt veel minder energie dan de meeste andere verwarmingssystemen. De CO2 uitstoot is dan ook een stuk lager dan die van bijvoorbeeld een gasgestookte CV-ketel. Het verwarmingswater wordt opgewarmd tot 35 tot 55 graden, een CV-ketel staat meestal afgesteld op een temperatuur van 60 tot 80 graden.

Kan ik met een warmtepomp ook koelen?

Ja, afhankelijk van het type warmtepomp is dit mogelijk. Het voordeel hiervan is dat de ruimtes hiermee gelijkmatig worden gekoeld, zonder tocht. Extra investeren in een airco is dan niet nodig.

Meer weten over warmtepompen? Qlimaat Totaal adviseert je graag!